Novým prezident Slovenskej lekárskej komory je Marián Kollár

02.06.2012 Žilina

Žilina 2. júna (TASR) – Novým prezidentom Slovenskej lekárskej komory (SLK) sa stal Marián Kollár. Doterajší prezident SLK Milan Dragula odchádza z tohto postu po ôsmich rokoch. Rozhodli o tom delegáti XXVI. snemu SLK, ktorý sa konal 1. a 2. júna 2012 v Žiline.

„Verím, že v činnosti komory bude kontinuita. Mojou túžbou je, aby sa prestalo hovoriť o problémoch slovenského zdravotníctva a fungovalo tak, aby sa o ňom vôbec nepísalo. Aby bolo všetko úplne v pokoji,“ povedal Dragula.

Nový prezident SLK po sneme ubezpečil, že obhajoba a presadzovanie oprávnených nárokov celej lekárskej obce je i naďalej jeho prioritou. „Verím, že dôveru, ktorú som dostal, nesklamem. A spoločnými silami s orgánmi SLK aj ďalšími organizáciami prispejeme k súčinnosti tak, aby sa o problémoch slovenského zdravotníctva nielen hovorilo, ale aby sa problémy slovenského zdravotníctva aj riešili,“ skonštatoval Kollár.

Delegáti snemu SLK prijali podľa neho uznesenie, v ktorom žiadajú Národnú radu SR, vládu SR a ministerstvo zdravotníctva SR o zmenu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier. „Tak, aby bola zohľadnená odbornosť a náročnosť práce. Na druhej strane budeme ale žiadať, aby sa vykonali aj legislatívne kroky. Tak, aby navýšenie platov sestier bolo aj finančne kryté a zabezpečené,“ podotkol prezident SLK.

Zdôraznil, že SLK musí v najbližšom období zabezpečiť finančné prostriedky nielen pre lekárov, pracujúcich v nemocniciach. „Ale dostať adekvátnu sumu i do ambulancií, aby sme mohli zabezpečiť našu zákonnú povinnosť - dať plat sestričke podľa zákona, čo sme viac-menej všetci už urobili. Ale, aby sme na to dostali aj finančné zdroje. Prevádzka týchto ambulancií musí byť krytá finančnými zdrojmi,“ dodal Kollár.
 

Vyberte región